SELEN
Czy w Twojej diecie są ryby, pełne ziarno, orzechy i mięso? Wszystkie te
produkty to doskonałe źródła selenu – niezbędnego mikroelementu o kluczowym
znaczeniu dla naszego zdrowia. Jedyny problem polega na tym, że w Europie ilość
selenu w diecie jest niewielka, a to oznacza, że nawet przy bogatej,
zbilansowanej i zdrowej diecie, nadal może występować problem z dostarczeniem
optymalnej ilości tego ważnego pierwiastka.
Selen to pierwiastek śladowy występujący w glebie. Rośliny przyswajają
selen w postaci nieorganicznej z gleby i przetwarzają go w postać organiczną.
Następnie – na kolejnym etapie łańcucha pokarmowego – selen przedostaje się do
organizmów zwierząt hodowlanych, a ludzie dostarczają sobie tego pierwiastka
spożywając rośliny oraz mięso i produkty mleczne od przeżuwaczy. I wreszcie
mamy owoce morza, będące bogatym źródłem selenu.
Szacuje się, że średnie spożycie
selenu w Polsce to 35 mcg dziennie i należy do jednego z najniższych w Europie1.
Wynika to z faktu, że obszary Europy Wschodniej i Środkowej oraz Skandynawii są
terenami polodowcowymi, ale także z intensywnej uprawy zbóż, która każdego roku
wykorzystuje naturalne zasoby Ziemii. Według danych Światowej Organizacji
Zdrowia, mieszkańcy Szwecji spożywają zaledwie 10mcg selenu dziennie, podczas
gdy w Stanach Zjednoczonych uśredniona wartość to już 80mcg. W Polsce
rekomendowane dziennie spożycie dla osób zdrowych wynosi 55mcg dla kobiet i
70mcg dla mężczyzn. Spożycie takiej ilości selenu z dietą pozwala na uzyskanie
poziomu w surowicy około 70 mcg/l. Za optymalne uważa się aktualnie zakres 100
– 140 mcg/l, kiedy ryzyko występowania chorób wynikających zarówno z nadmiaru
jak i niedoboru jest najniższe. W związku z tym, wskazanie do suplementacji
selenu posiada około 95% populacji polskiej2.
Osoby zamieszkujące tereny, na których
stwierdzono niskie stężenie selenu w glebach, powinny pamiętać o regularnym
uzupełnianiu tego pierwiastka. Należy pamiętać, że produkty spożywcze muszą
pochodzić z regionów, które są zasobne w selen. Dobrym przykładem są orzechy
brazylijskie. Różnice w stężeniu selenu mogą wahać się od 350 mcg
w orzechu ze wschodniej Amazonii3, do zaledwie 8 mcg w orzechu z
Boliwii4.
Alternatywnym
rozwiązaniem jest suplementacja. U pacjentów z obniżoną odpornością,
wykluczających z diety gluten lub z chorobami tarczycy podstawowe
zapotrzebowanie na selen dodatkowo wzrasta.
Osoby, które nigdy nie
słyszały o selenie być może zainteresuje fakt, że właśnie ten mikroelement jest
niezbędnym komponentem niektórych enzymów uzależnionych od selenu. Takie enzymy
występują w różnych tkankach naszego organizmu. Selenoproteiny, bo taka jest
właśnie ich nazwa, odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu
zdrowia, a naukowcom udało się zidentyfikować aż 25 różnych rodzajów
selenoprotein.
Niektóre selenoproteiny
pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu odpornościowego. Inne z kolei
są niezbędne dla tarczycy, która reguluje naszą przemianę materii. Niektóre z
selenoprotein są szczególnie ważne dla mężczyzn, ponieważ pomagają w produkcji
zdrowych komórek nasienia. Kobiety zaś na pewno zainteresuje fakt, że wygląd
ich włosów i paznokci również zależy od prawidłowego funkcjonowania pewnych
selenoprotein. Istotne jest, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tego
składnika odżywczego, dzięki czemu różne selenoproteiny w naszym organizmie
będą funkcjonowały tak jak powinny – zgodnie z naturą.
Najważniejsza
informacja, którą powinniśmy zapamiętać jest taka, że selen wspiera wiele
funkcji życiowych istotnych ze względu na zdrowie zarówno ludzi, jak i
zwierząt. Oczywiście, zdrowa i zbilansowana dieta to niezwykle ważny element,
ale ze względu na niski poziom tego pierwiastka w diecie Europejczyków warto
rozważyć suplementację.
Źródła:
1. The effects of diet on selenium
concentration in serum in patients with cancer.; Borawska
MH., Socha K., i wsp.; Nutrion and Cancer, 2009; 61, 629 - 633.
2. Chemoprewencja selenem (Se) w
rakach tytoniozależnych; Katarzyna Jaworska, Anna
Jakubowska, Jan Lubiński
3. Selenium and
aflatoxin levels in raw Brazil nuts
from the Amazon basin; Pacheco AM and Scussel VM. (2007); Journal of
Agricultural and Food Chemistry. 26;55(26):11087-92.
4. Concentrations of selenium, barium, and radium in Brazil nut; Parekha PP. Khana AR. Torresa MA and Kitto ME.
(2008); Journal of Food Composition and Analysis. 21(4):332–335.
KONKURS!!!
SERDECZNIE ZAPRASZAM NA KONKURS, ORGANIZOWANY NA MOIM FANPAGE'U - KLIK
Udział wzięty. Trzymam kciuki
OdpowiedzUsuńDużo sięgamy po różne suplementy ale czasem nasza wiedza jest skromna w tym zakresie.Bardzo przydatny wpis,fajnie,że podkreśliłaś w poście tak ważną sprawę.SELEN-miejmy go na uwadze!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis ;) Lubie tematy o zdrowiu a dzisiaj z Twojego wpisu dowiedzialam soe dużo o Selene
OdpowiedzUsuńsuper ze podzieliła soe z nami takimi informacjami bo mimo iż są one dostępne w internecie to hmmm noe wiem czy sama bym wpadła na to żeby poszukać informacji ma taki temat, więcej takich wpisów proszę ;)
Świetny wpis ;) Lubie tematy o zdrowiu a dzisiaj z Twojego wpisu dowiedzialam soe dużo o Selene
OdpowiedzUsuńsuper ze podzieliła soe z nami takimi informacjami bo mimo iż są one dostępne w internecie to hmmm noe wiem czy sama bym wpadła na to żeby poszukać informacji ma taki temat, więcej takich wpisów proszę ;)