Hej Kochani!
W związku z tym, że 27 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Sera, tematem przewodnim poniższego wpisu będzie SER. Nie od dziś wiadomo, że produkt ten cieszy się ogromną popularnością i jest lubiany przez większość ludzi, którzy przygotowują go na różne sposoby. Najczęściej jednak są to smaczne kanapki, sałatki i zapiekanki, gdzie ciągnący się mleczny dodatek sprawia, że człowiekowi aż cieknie ślinka.
Z biegiem lat ludzie wymyślili bardzo dużo różnych odmian sera, od zwykłego - białego twarogu, poprzez sery pleśniowe, aż na oscypku kończąc. Sama niedawno miałam okazję przekonać się, że do tej pory próbowałam naprawdę niewielu rodzajów tego produktu i jestem też pewna, że nie każdy z nich przypadł by mi do gustu. Osobiście nie przepadam za serami pokrytymi pleśnią, natomiast szalenie uwielbiam krowie sery żółte i serek topiony. Z kolei mój mąż jest fanem camemberta, serów wędzonych i takich, które można grillować. Wiadomo, ile ludzi - tyle gustów. Skoro jednak całkiem niedawno był Międzynarodowy Dzień Sera, postanowiłam zaprezentować Wam kilka mniej lub bardziej znanych odmian serów, oraz moje propozycje na ich zaserwowanie. Jestem pewna, że wielu z Was właśnie w taki sposób częstuje swoich gości, bo SER na stole to zawsze dobry wybór :)
Na sam początek chcę Wam pokazać smaczny i coraz bardziej popularny ser Feta Hotos.
Jest to mieszanka powstała z mleka owczego i koziego o idealnej kruchości, oraz intensywnym smaku. Najczęściej podaje się go w sałatkach, U mnie jednak możecie go zobaczyć pod postacią błyskawicznych i bardzo prostych w wykonaniu szaszłyczków.
Taka forma podania jest najwygodniejsza i zawsze dobrze odbierana przez gości.
Drugi rodzaj sera to Cheddar WYKE FARMS. Nigdy wcześniej nie jadłam tej odmiany sera, jednak postanowiłam przyrządzić pizzę z jego dodatkiem i bardzo wszystkim smakowała. Oczywiście zmieszałam go z tradycyjną mozzarellą. Cheddar idealnie nadaje się też do sałatek i dań z makaronem. Ma wyrazisty i ostry smak, który poprawi jakość każdej potrawy.
Na sam koniec zostawiłam zestawienie 3 serów (Brie Emitage tort mini, Camembert Royal, P'tit Grey
z popiołem), które idealnie nadają się do stworzenia z nich tzw. deski serów. Jest to najłatwiejsza forma podania tego rodzaju produktów. Wymaga jedynie nieco kreatywności i starannego ułożenia.
Warto też dobrać do niej smaczne dodatki, które wzbogacą smak każdego kawałka.
Najlepszym rozwiązaniem będą:
- orzechy włoskie
- oliwki
- winogrona
- suszone owoce: śliwki, żurawina, rodzynki,
- wędliny
- pieczywo
Do krojenia i przygotowywania przekąsek z sera przyda się gotowy zestaw przyrządów ze stali nierdzewnej. Jest nie tylko praktyczny, ale i ładnie się prezentuje :)
Jak sami widzicie, ser można podawać na przeróżne sposoby. Pasuje do wielu potraw i potrafi mocno zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem. Czasem aż ciężko się mu oprzeć :)
Wy również należycie do miłośników tego przysmaku? Pod jaką postacią lubicie go najbardziej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie.