Własny punkt gastronomiczny to marzenie wielu osób. Restauracja, kawiarnia, sala weselna, czy bankietowa. Wiele, wiele możliwości, które dają kolejne możliwości rozwoju i robienia czegoś fajnego i własnego. Jedak poza tym, że jet to ciekawa i fajna przygoda jest to także bardzo duży obowiązek i wiele kwestii do ogarnięcia. Co więc należy wiedzieć o samym prowadzeniu restauracji przed jej otworzeniem?
Separatory – punkt obowiązkowy
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że restauracje, czy lokale gastronomiczne w ogóle, muszą mieć w swoim wyposażeniu separatory. Są to urządzenia, które służą do oddzielania tłuszczów od innych wodnych odpadów. Jak to działa? Separatory wykorzystują grawitację i fakt, że tłuszcz jest lżejszy od wody. Płynąć wraz ze ściekami zbierany jest z wierzchu i dostaje się do specjalnych pojemników, gdzie jest składowany. Dzięki temu rury kanalizacji nie „zapychają” się tłuszczem i tego typu podobnymi zanieczyszczeniami. Tak samo jak sama ich obecność równie ważne jest czyszczenie separatorów, czyli dbanie o to, aby były one zawsze sprawne. Doprowadzenie i niezadbanie o separatory w sposób należyty skutkować będzie tym, że koniecznie będzie wypompowanie z nich całej wody i dokładnie ich wyczyszczenie, co może zatrzymać pracę kuchni nawet na cały dzień. Nie trzeba nikomu tłumaczyć tego, że cały dzień wyłączony z pracy to cały dzień bez zarobku. Dlatego tez serwis separatorów powinien być jednym z ważniejszych regularnych serwisów.
Wywóz nieczystości i odpadów niebezpiecznych
Poza separatorami równie ważne są wywozy śmieci, odpadów zmieszanych i biodegradowalnych oraz odbiór oleju przepracowanego. Olej ten jest po osiągnięciu wysokiej temperatury szkodliwy dla człowieka, wydziela on bowiem rakotwórcze opary, dlatego obowiązkiem osoby, która prowadzi restaurację, jest to, żeby taki olej w sposób bezpieczny transportować do utylizacji. Pomiędzy transportami powinien być przechowywany w specjalnych beczkach, które chronią przed wydostawaniem się tych szkodliwych oparów. Odbiór oleju odbywać musi się poprzez profesjonalną firmę, które w sposób całkowity przejmuje odpowiedzialność za odpady niebezpieczne.
Prowadzenie własnego biznesu zawsze jest trudne, jest bardzo wiele rzeczy, o które należy zadbać i które trzeba mieć pod kontrolą. W prowadzeniu restauracji dodatkowym utrudnieniem jest to, że podawane jest tam jedzenie, dlatego koniecznie jest zadbanie o to, aby serwowane posiłki były jak najwyższej jakości.
Ciekawy wpis:) Jednak do gastronomi mi daleko :)
OdpowiedzUsuńPrzydatne informacje dla osób planujących otwarcie własnego gastrobiznesu. Na pewno profesjonalnie prowadzona restauracja i dbałość o wysoką jakość produktów czy sprzętów = wysoka jakość usług przekłada się na dobrą opinię i ilość odwiedzających lokal gości czyli pełen sukces biznesu :)
OdpowiedzUsuńCiężka sprawa z otwarciem takiego biznesu.. Niektórzy otwierają i zamykają niestety
OdpowiedzUsuń